Aangifte personenbelasting

Ik ontvang een herinneringsbrief van de Belgische Belastingdienst (FOD Financiën) met verzoek alsnog aangifte te doen binnen de twee weken en anders dreigen er boetes en/of belastingverhogingen , maar ik betaal toch belasting op mijn loon/winst in Nederland?
Ik ben de draad kwijt…

Aangifteplicht

Iedereen die Belgisch rijksinwoner is – waarbij de inschrijving in het bevolkingsregister richtinggevend, maar niet determinerend is – moet jaarlijks een aangifte in de personenbelasting indienen op straffe van een administratieve boete (laattijdige aangifte) en/of een belastingverhoging (niet-aangifte).

Indien u nalaat tijdig een aangifte in te dienen, zal u een herinneringsbrief ontvangen met verzoek binnen de 2 weken alsnog aangifte te doen.

Als u dan nog steeds geen aangifte heeft gedaan, dan mag u zich verwachten aan een administratieve boete van 50 euro. Daarna gaat het hard : 125 euro, 250 euro, 625 euro en 1.250 euro voor de vijfde overtreding.

Die boete is lager dan wat ik zou moeten betalen, dus ik doe lekker niets!

De belastingdienst heeft bij niet-aangifte ook de mogelijkheid om een aanslag van ambtswege op te leggen waarbij ze zelf uw belastbare inkomsten bepalen op basis van bij hen beschikbare gegevens. Zijn deze gegevens niet correct volgens u, dan moet u het tegendeel bewijzen, hetgeen vaak niet evident, tijdrovend en dus kostelijk zal zijn. Daarenboven zal de Belastingdienst als u geen aangifte meer indient, ervan uitgaan dat u doelbewust belastingen ontduikt, hetgeen direct aanleiding geeft tot een boete van 1.250 euro.

Naast de boete, zal u vermoedelijk ook een belastingverhoging te berekenen op de niet-aangegeven inkomsten opgelegd worden en deze kan gaan van 10 tot 200 procent, afhankelijk van het aantal reeds begane overtredingen.

Opgelet dus indien u in Nederland – waar de aangiftetermijnen doorgaans langer lopen – een onderneming voert, want met het argument dat de Nederlandse jaarcijfers nog niet opgesteld zijn door uw accountant vangt u bot bij de Belastingdienst.

Aan te geven inkomsten

In de personenbelasting dient u uw wereldwijde inkomsten aangeven.
Dit kan gaan van:

  • onroerende inkomsten (bv. inkomsten uit verhuur van een appartement)
  • beroepsinkomsten (bv. bezoldigingen, vervangingsinkomsten, zoals werkloosheid- of ziekte-uitkering, winsten, baten, pensioenen),
  • diverse inkomsten (bv. ontvangen onderhoudsgelden, inkomsten uit onderverhuring), tot
  • roerende inkomsten (bv. intresten, dividenden).

Toch dubbele belasting dan?

België heeft met de meeste landen een Dubbelbelastingverdrag (DBV) gesloten om dubbele belasting tegen te gaan. Eigenlijk is de benaming “Overeenkomst tot het vermijden van dubbele belasting”.

Dit DBV bepaalt per inkomstencategorie welk land bevoegd is tot het heffen van belasting.

M.a.w. u heeft niet de vrije keuze om het land te kiezen waar de belastingheffing het laagst is.

In principe is de bevoegdheidsverdeling exclusief, d.w.z. enkel de woonstaat (waar de belastingplichtige zijn fiscale woonplaats heeft) of enkel de bronstaat (waar de inkomsten van afkomstig zijn) is bevoegd om belasting te heffen.

Op de regel zijn vanzelfsprekend enkele uitzonderingen waarbij de dividenden de meest voorkomende zijn. Deze mogen ook in de bronstaat worden belast, weliswaar beperkt.

Indien België niet bevoegd is tot het heffen van belasting over de buitenlandse inkomsten zal het deze vrijstellen met progressievoorbehoud.

Dit betekent dat de in het buitenland belastbare inkomsten in aanmerking worden genomen om het tarief op de wel in België belastbare inkomsten te bepalen, waardoor deze mogelijks in een hogere belastingschijf terecht komen en u onrechtstreeks toch meer belastingen betaalt.

Praktisch gezien wordt eerst de personenbelasting op de wereldwijde inkomsten berekend, m.a.w. alsof alle inkomsten in België belastbaar zijn en vervolgens wordt de bekomen belasting met de ‘regel van drie’ verminderd, nl. met het % van de in buitenland belastbare inkomsten t.o.v. de totale wereldwijde inkomsten.

Daarenboven is in enkele DBV voorzien dat er een aanvullende gemeentebelasting verschuldigd is berekend op de federale belasting op de vrijgestelde beroepsinkomsten. Deze aanvullende gemeentebelasting bedraagt een % van de federale belasting. Elke gemeente legt dit jaarlijks in functie van haar begroting vast en doorgaans schommelt het % tussen 6 en 8 procent.

Met sommige landen is er door België nog geen DBV afgesloten (bv. Irak en Monaco). In dergelijk geval is er wel degelijk een risico op dubbele belasting. België voorziet wel in een eigen interne regel waardoor de belasting die op de meeste van deze inkomsten drukt met de helft zal verminderd worden.

Kortom, niets indienen of enkel uw inkomsten uit België vermelden in de aangifte personenbelasting is een heel slecht idee, te meer daar verschillende regelingen en verdragen – FATCA, CRS (Common Reporting Standards) – de buitenlandse belastingdiensten en andere spelers, zoals banken en verzekeringsinstellingen, verplichten gegevens uit te wisselen met de Belgische Belastingdienst.

Dus wie anno 2019 nog steeds meent onder de fiscale radar te kunnen blijven, zou wel eens onaangenaam verrast kunnen worden.

Voor vragen neem contact op met ons:

A.C. Koijen & Partners
Esserstraat 79, 4813 EJ Breda, Nederland
Telefoon : (+31) 076 – 514 74 44
E-mail: aangiftes@ackoijen.nl

Full service of complete administratie?

Wij kunnen full service alles voor u verzorgen tot aan het voeren van de complete administratie voor u. U kunt kiezen uit de verschillende services.

 

  • Oprichten bedrijf in juiste bedrijfsvorm (BV, VOF, NV, Stcihting, etc. etc.)
  • Opzetten en voeren personeels administratie
  • Aangiften Nederlandse fiscus
  • Rapportages
  • Opstellen en controleren overeenkomsten
  • Dagelijkse administratie
  • Wij doen dat in nauwe samenwerking met u of uw huidige financiële partner.

“AC Koijen zorgt ervoor dat u zich kunt richten op uw kernactiviteit en helpt u met het succesvol betreden van de Nederlandse markt.”

Wij beantwoorden uw vragen graag.

Maak een afspraak voor een advies of kennismaking

Locaties

Vestiging Breda

Esserstraat 79
4813 EJ Breda
Tel. 0031 - 76 514 74
E-mail: boekhouding@ackoijen.nl

Vestiging Chaam

Raadhuisplein 1
4861 RV Chaam
Tel. 0031 - 16 149 25 08
E-mail: boekhouding@ackoijen.nl

Behoefte aan meer administratie- en belastingadvies?

Zowel zakelijk als particulier